...

...

,

,

Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013

Τήν κάλτζα σ’ ὁντάν ἔπλεκεςΑγαθάγγελος Φωστηρόπουλος. Τραγούδια Ίμερας. Αρχείον Πόντου. 

Με αυτό το λυπημένο δίστιχο, ο πονεμένος νέος εκφράζει την απορία στην νέα που αγαπά για την μη κόσμια συμπεριφορά της. Χαρακτηριστικά της λέγει: «Την κάλτσα σου όταν έπλεκες, εδώ κι εκεί κοιτούσες, Τι ήταν αυτό το τσαλίμι που έκανες (και σηκώθηκες) κι έφυγες;

Καθότι οι νεαρές Πόντιες μόνον για  ξενοκοιτάγματα τους δεν φημίζονταν, πιθανολογούμε πως η στάση της νέας στόχο είχε να υπενθυμίσει στον αγαπημένο της πως κι αυτή μπορεί εξίσου καλά με αυτόν να κρυφοκοιτάζει άλλους κι αν θέλει να τα πάνε να καλά, να αφήσει ο κύριος αυτά που γνώριζε, να μαζευτεί στα της αγάπης τους και να πάει να τη ζητήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To Thalassa Karadeniz είναι ένας διαδικτυακός πολυχώρος Ιστορίας Τέχνης και Πολιτισμού με αναφορές στον Πόντο, τη Θράκη, την Πόλη και την Μικρά Ασία.

Πατρίδες σβησμένες από καιρό στον Χάρτη μα τόσο ζωντανές στην Μνήμη και στην Καρδιά.

Για μια συνοπτική πρώτη περιήγηση δημιουργήθηκαν διάσπαρτα portal στον ιστό, με συνδέσμους προς στον πολυχώρο και συνοπτικές αναφορές των επιμέρους τμημάτων του.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το portal στο weebly , κλικάροντας την κάτωθι φωτογραφία.

..

Η μαυρο-θάλασσα υγρόν, κι ο βυθόν δίχως χώμαν, εκεί ταφίν ‘κι ανοίγεται, μνήμαν ‘κι στερεούται, εκεί κερί ‘κι άφκεται, θυμίαμαν ‘κι καίει μνημόσυνον ‘κι γίνεται, και σταυρόν ‘κι καρφούται…

.

.